Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

De gemeente Groningen staat aan de vooravond van een serie miljoeneninvesteringen, wetende dat niet overal geld voor is. De toekomst van Martiniplaza in de huidige vorm staat daardoor ter discussie, maar directeur Willem de Kok maakt zich geen zorgen.
Blader je door de agenda van Martiniplaza voor de komende weken, dan ga je van topvolleybal bij Lycurgus naar familietheater met ‘Bumba in dromenland’ tot een zelfbedachte babybeurs. Met over twee weken op dezelfde zaterdagavond cabaretier Najib Amhali in het theater en de Zeeuwse band Racoon in de hal, waar twee dagen later weer de basketballers van Donar spelen.
Het is de veelzijdigheid van Martiniplaza in een notendop, stelt directeur Willem de Kok. “Het lukt ons jaarlijks om met een mix van evenementen 500.000 tot 600.000 bezoekers te trekken”, zegt hij zelfverzekerd.
Meerdere scenario’s onderzocht
Maar of die agenda over vijftien of twintig jaar nog altijd zo veelzijdig is, is de vraag die op tafel ligt. De gemeente Groningen is de enige aandeelhouder van de congreslocatie annex theater annex topsportlocatie annex nog veel meer, en die aandeelhouder houdt alle opties open.
Met de bouw van onder meer een nieuw popmuziekcentrum en de ontwikkelingen rondom de ijsbaan en gezondheidscampus op Kardinge, zijn er meer plannen en wensen in Groningen dan dat er geld is. Kan de sport niet naar Kardinge?
In opdracht van de gemeente heeft De Kok daarom verschillende scenario’s moeten uitzoeken, met mogelijk grote gevolgen voor Martiniplaza. Zo raakt ‘Plaza’ in twee van de onderzochte scenario’s haar expohal kwijt, verhuist in een van de scenario’s alle topsport naar Kardinge en is er een scenario waarbij Martiniplaza alleen nog maar entertainment biedt en dus geen congreslocatie meer is.
Voor De Kok zijn eigenlijk al deze scenario’s onlogisch. Het enige werkbare scenario in zijn ogen, is het vervangen of vernieuwen van de expohal, zodat de zaal multifunctioneel inzetbaar wordt. Dat betekent wat De Kok betreft dat Martiniplaza door gaat in de huidige vorm.
‘Kost je honderd duizenden bezoekers’
Kan Groningen zonder dit Martiniplaza? “Ik denk het niet”, zegt De Kok overtuigd. “Als je een deel van het gebouw zou afbreken, dan verlies je een paar honderd duizend bezoekers. Zo simpel is het.” Zou Martiniplaza bijvoorbeeld stoppen met congressen, dan is dat volgens De Kok bovendien vooral een tegenvaller voor de stad Groningen.
“Een congresganger geeft gemiddeld 350 euro per dag uit. Wij hadden hier laatst met het oogheelkundecongres 1800 man in huis. Of met het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten vorig jaar zelfs 3500. Die hebben allemaal een hotelkamer nodig en moeten wat eten en drinken. Al is het maar voor één nacht, dat loopt gauw in de papieren.”
Concurrentie heeft Martiniplaza bovendien niet of nauwelijks in Noord-Nederland. “Wij zijn de grootste congreslocatie boven Utrecht”, zegt De Kok. “En de combinatie in wat we doen met congressen, beurzen, topsport en theater is uniek in Nederland. Ik denk dat je een locatie als dit voor Groningen nodig hebt.”
De Kok maakt zich niet zo druk
Hij vertelt het op het oog ontspannen, zittend op zijn kantoor met uitzicht op de hoofdingang van Martiniplaza. De zorgeloosheid is opvallend, want er liggen wel degelijk mogelijke risico’s in het verschiet. Maar De Kok laat zich daar niet door van de wijs brengen.
“Topsport naar Kardinge lijkt vanaf de maan bezien misschien logisch, maar niet als je kijkt naar de waarde die wij toevoegen. Bovendien is Kardinge voor de recreatieve beoefenaar van sport en werken wij in topsport. Ik ben daar dus niet zo bang voor.”
Waar die zelfverzekerdheid van De Kok vandaan komt? “We doen al jarenlang hetzelfde en hebben ons daarin bewezen. We doen waar we goed in zijn, dat bewijst ons trackrecord . Het zou zonde en gek zijn om daar aan te gaan sleutelen en daarover zijn we ook met de gemeente in gesprek.”
De mix van zaken die Martiniplaza aanbiedt, maakt de exploitatie bovendien mogelijk, zegt De Kok. Aan de wedstrijden van Lycurgus en Donar verdient De Kok vrijwel niets. “Maar als we daarna weer K3 hebben staan, kan het wel. Wil je ergens een topsporthal bouwen zonder iets er omheen? Nou, succes. Het kan alleen maar in de mix.”
De rode draad in het werk van De Kok en zijn mensen is bezoekers een onvergetelijk evenement aanbieden, stelt de Plaza-directeur. De verschillende productlijnen zodanig combineren dat er een goed evenement ontstaat. Een kenmerkend voorbeeld is volgens hem Davis Cup-tennis.
“Dat is plat gezegd niet meer dan een tenniswedstrijd”, aldus De Kok. “Wij voegen daar waarde aan toe door er een evenement van te maken. De volgende keer zit er een sportbeurs in de hal ernaast. Dat maakt ook dat de tennisbond terug wil komen.”
Martiniplaza heeft er net een relatief kleinschalige renovatie op zitten. Zo is aan de achterkant een gloednieuwe brasserie gebouwd. Met de vernieuwingen van afgelopen jaar kan Plaza zeker door tot 2030, zegt De Kok.
“We hebben geen wilde plannen”, zegt hij. “We willen gewoon de ingezette lijn voortzetten. Ik snap dat het ingewikkeld is als je ineens van 0 naar 100 wilt, maar wij blijven gewoon doen wat we deden en wat mensen waarderen.”

Categorieën: Amusement

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

Dansavond voor senioren

Dansavond voor senioren

Door Jef De Bock 697 weergaven
Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

Door Esmée van der Berg 963 weergaven

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

admin 2 nieuws
Daan Van Monsjou 2 nieuws
Jef De Bock 2 nieuws

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!

Door Esmée van der Berg 963 weergaven
Dansavond voor senioren

Dansavond voor senioren

Door Jef De Bock 697 weergaven

Dit is het einde voor TATYANA BELOY!


© 2024 Dit is het einde voor TATYANA BELOY! - Alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt op onze website